به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ آلودگي و بنزين دو کلمه اي هستند که سالها دستخوش سياست هاي مسئولان شدند؛ هر بار که هشدار آلودگي هواي کلان شهرها در کشور بلند مي شود، عده اي تمام کاسه و کوزه ها را بر سر بنزين مي شکنند.
ميزان گوگرد بنزين تهران و در نتيجه، آلودگي هواي اين شهر به دليل غيراستاندارد بودن بنزين در يک ماه اخير به يک چالش اساسي تبديل شده و يک سازمان، آن را تاييد و سازمان ديگر تکذيب ميکند.
تقريبا 4 ماه قبل بود که نمونهبرداريهاي صورت گرفته از سوخت بنزين در جايگاههاي عرضه تهران نشان داد که غلظت گوگرد در کليه نمونهها -شامل بنزين معمولي و سوپر- سه برابر حد مجاز است.
در همين راستا بر اساس اطلاعات شرکت کنترل کيفيت هواي تهران نتايج آناليز محتواي گوگرد موجود در نمونهبرداريهاي صورت گرفته از سوخت بنزين در تهران نشان ميداد که غلظت گوگرد در کليه نمونهها - شامل بنزين معمولي و سوپر- فراتر از حد مجاز قرار دارد و ميانگين آن در سوخت بنزين طي بهار و تابستان به ترتيب ۱۹۰ و ۱۶۶ بخش بر ميليون بود که از حد مجاز يورو4 فراتر بوده است.
در آن ايام زنگ خطر آلودگي زياد هواي کلان شهرها به صدا در آمد و برخي کارشناسان زمستان سخت به لحاظ آلودگي هوا را براي کلان شهرها پيش بيني کردند. اين روزها با افزايش ميزان آلودگي هواي کشور و با رقم خوردن چندين روز ناسالم در کارنامه هواي تهران اين گمانه زني ها شدت پيدا کرد.
بنزيني که در شرايط بحراني دوباره سالم شد!
اما امروز در پي آلودگي بيش از حد هواي تهران و رسيدن ميزان آلودگي به حد بسيار ناسالم و تخليه شهر، بيژن زنگنه، وزير نفت در پاسخ به اين سوال که چه ميزان از آلودگي هواي تهران مرتبط با کيفيت بنزين استگفت: محيط زيست قبلا اعلام کرده است که تاثير کيفيت بنزين بر آلودگي هوا ناچيز است.
اظهار عدم ارتباط آلودگي هوا با کيفيت بنزين در حالي است که در طول سال هاي گذشته بارها زنگنه مدعي شده بود اين دو مساله به هم ربط دارند.
ماجراي بنزيني که يک شبه آلوده شد
نيمه دوم سال 92 بود که بحث آلاينده بودن بنزين داخل بر سر زبان ها افتاد. عده اي از کارشناسان و دوستاران محيط زيست از سرطانزا بودن بنزين هاي داخلي که در پتروشيمي هاي داخل و تحت شرايط تحريم توليد شده بودند، سخن گفتند تا جايي که واردات بنزين افزايش و توليد بنزين داخلي به شدت کاهش يافت.
وزارت نفت اگرچه دليل محکمي براي اين ادعاي خود نداشت اما تمامي کارکنان و مديران خود را از اظهارنظر درباره بنزين پتروشيمي منع کرد تا بتواند به واردات بنزين ادامه دهد.
وزير نفت دولت يازدهم بارها بر آلايندگي بنزين پتروشيمي ها صحه گذاشته بود تا جايي که بيژن زنگنه حتي اواخر سال ۱۳۹۲ از توقف توليد و توزيع بنزين پتروشيمي ها سخن گفت و اين موضوع تهديدي براي پتروشيميها به شمار مي رفت چرا که آنها با اتکا به توان داخلي بالاخره توانسته بودند توليد داخلي را رونق ببخشند و حتي در جايي وارد فضاي صادرات هم شده بودند.
آن روزها ابتکار، به عنوان معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست هم دنباله اين ماجرا را گرفت و اعلام کرد که تمام اسناد لازم مبني بر سرطان زا بودن بنزين پتروشيمي موجود است وي همچنين گفت: اين مسئله کاملا شفاف است و با تهديد و تهمت ها، سازمان محيط زيست از موضع خود که حافظ سلامت مردم است کوتاه نمي آيد!
خريد بنزين ظاهراً آلوده به جاي مطالبات وزارت نفت
اگرچه در سال 92 زنگنه با شانتاژ خبري و ارتباط دادن آلودگي هوا با کيفيت بنزين مانع توليد بنزين پتروشيمي شده بود اما با گذشت 4 سال از اظهارات زنگنه مبني بر آلوده بودن بنزين داخل در سال 96 وزارت نفت در اقدامى شبهه ناک و عليرغم نظر کارشناسان نفت و پتروشيمى اقدام به خريد بنزين از پتروشيمىها در ازاي مطالبات خود کرد.
اين بنزين که تا چندي پيش آلوده و سرطان زا بود قطعاً در انبارها و مخازن وزارت نفت جا خوش نکرده و به مصرف مردم رسيد!
چرخش ديگر زنگنه در مرداد ماه
چرخش و تغيير نظر اظهارات زنگنه به همين جا بسنده نشد و وزير نفت پس از افتتاح سه طرح پالايشي در تبريز در مرداد ماه سال جاري باز هم گريزي به بنزين و کيفيت آن زد و گفته بود: توليد روزانه بنزين و گازوئيل يورو که در سال ۹۱ صفر بوده، هماکنون به ترتيب به حدود ۷۴ ميليون ليتر و ۵۰ ميليون ليتر رسيده و نتايج ارتقاي کيفيت سوخت، بهخوبي در بهبود هواي کلانشهرها نمايان است.
اين يعني بنزيني که تا کنون از پتروشيمي ها خريداري شده بود، بي کيفيت بوده و زنگنه با وجود اين مساله، نظر به غير آلوده بودن بنزين توليد داخل داشته است؛ البته شايد هم ژنرال زنگنه مدعي باشد در دوران مديريت او کيفيت بنزين افزايش پيدا کرده است.
کيفيت بنزين و ميزان آلودگي هوا دو برادر نا تني اين سال ها بوده اند که بارها در شرايط سياسي و اقتصادي مختلف بارها در کنار هم و عليه هم قرار گرفته اند؛ در هر حال آلودگي بي سابقه هواي تهران در شرايطي که ميزان سوخت خودروها کاهش پيدا کرده است نکات قابل تأملي هستند که بايد يک نهاد يا دستگاه به عنوان متولي يک بار براي هميشه تکليف کيفيت بنزين و آلودگي هواي کلان شهر هار ا مشخص کند.
انتهاي پيام/ط